Optimizacija poslovnih procesov

Optimizacija poslovnih procesov je v poslovnem okolju vsakega podjetja že dolgo nujnost, ki v trenutnih gospodarskih razmerah na trgu zagotavlja večjo konkurenčno prednost in hitrejšo prilagodljivost glede na pogosto nepredvidljive, predvsem pa pogosto spreminjajoče se poslovne zahteve obstoječih in/ali potencialnih poslovnih partnerjev. Izvajanje postopkov ter predvsem odziv na zahteve trga oziroma poslovnih partnerjev mora biti transparentno, brez nepotrebnih zastojev in podvajanj korakov, poslovne informacije morajo biti na voljo vsem udeležencem poslovnih procesov (tako notranjim kot zunanjim, seveda skladno z varnostno politiko podjetja) dobesedno v trenutku, med posameznimi poslovnimi koraki morajo potovati tekoče, varno in pregledno.

Seveda je za vse to potrebno nekaj narediti in tukaj potem pridemo do tako zelo velikokrat omenjene optimizacije poslovnih procesov. Razlogi za to so lahko različni: prenova poslovnih procesov v sklopu informatizacije poslovanja, postavitev internih predpisov, vzpostavitev določenih standardov poslovanja (npr. ISO), ali pa je razlog čisto običajna prenova poslovnih procesov z odstranitvijo – v  postopku analize ugotovljenih – pomanjkljivosti in ozkih grl.

In če govorimo o predvideni informatizaciji poslovanja, potem je potrebno zelo dobro vedeti, kaj je pravzaprav najbolj optimalna rešitev glede na vaše poslovne zahteve, še preden izberemo ponudnika IT storitev. Tukaj govorimo seveda o dejavnikih, kot so določitev prioritet glede na pomembnost oziroma kritičnost določenih delov poslovnega okolja, določitev funkcionalnih zahtev za pridobitev ponudbe, ugotovitev primernosti posameznega ponudnika informacijskih rešitev glede na vaše poslovne zahteve, itd., itd.,..

Odprtih vprašanj je na začetku veliko več kot odgovorov in če v sklopu priprav ne dobite odgovore na prav vse (ali vsaj na večino oziroma na najbolj pomembne), potem boste zelo verjetno zašli v resne težave, ki jih boste odpravljali še dolgo.

In ne glede na razlog, se je optimizacije poslovnih procesov potrebno lotiti na pravi način in s pravimi viri, predvsem pa se je potrebno zavedati dveh stvar: brez tega preprosto ne gre in to zahteva svoj čas. Hiti počasi je stara ljudska modrost, ki tukaj še kako zelo velja.